Hello students and welcome to the first chapter on Science in Class 7! Chapter 1 The Ever-Evolving World of Science does not have formal exercises, hence we have prepared a set of extra questions of various formats for you to help you prepare for exams! Good luck!
Class 7 Science Curiosity Chapter 1 The Ever-Evolving World of Science Solutions
Very Short Answer Type (Class 7 Science Curiosity Chapter 1):
1. What inspired real scientific explorations of flight?
Answer:
A simple paper plane inspired real scientific explorations of flight.
2. Why did early inventors study bird wings?
Answer:
Early inventors studies bird wings to discover the secret of flight.
3. What is science described as — a process or just facts?
Answer:
Science is described as an ongoing process of discovery.
4. Can all changes in materials be reversed?
Answer:
No.
5. What natural process makes water evaporate?
Answer:
Heat from the Sun.
6. How did early humans tell the time?
Answer:
By observing shadows.
7. Can any material make a lamp glow?
Answer:
Only metals can make a lamp glow.
8. Name two types of materials based on their properties.
Answer:
Metals and non-metals.
9. Ice melts into water. What kind of a change is this?
Answer:
Reversible change.
10. Name one way by which you can accelerate the melting of ice.
Answer:
By increasing heat supply.
11. What natural process makes water evaporate?
Answer:
Heat from the Sun.
12. What causes day and night?
Answer:
The Earth’s rotation on its axis.
13. What does the Moon revolve around?
Answer:
The Earth.
14: What does the Earth revolve around?
Answer:
The Sun.
Short Answer Type (Class 7 Science Curiosity Chapter 1):
1. What deeper questions should we ask in Grade 7?
Answer:
The deeper questions we should ask in Grade 7 are:
(i) How do things work?
(ii) Why do events happen the way they do?
(iii) And what can we learn from the patterns that we see in nature?
2. What role does science have in protecting the environment?
Answer:
Science can play a role in in addressing environmental challenges and help in creating a more sustainable world.
3. Name the four fields of science that you will learn about in this book.
Answer:
The four fields of science that you will learn about in this book are physics, chemistry, biology and earth sciences.
4. How are different branches of science like physics and biology connected?
Answer:
Ideas in one area often inspire or relate to discoveries in another.
5. What are some examples of changes that cannot be reversed?
Answer:
Ripe fruit, a used battery, or a broken rock.
6. How did early humans tell the time? Name one such device.
Answer:
Early humans observed the shadows of objects in the Sun and used the position of the shadows to tell the time. One such device is the sundial.
7. What causes an eclipse?
Answer:
A solar eclipse happens when the Moon passes between the Sun and the Earth, thereby blocking the Sun’s light and casting a shadow on the Earth.
A lunar eclipse occurs when Earth passes between the Sun and Moon, thereby casting a shadow on the Moon.
8. Suppose the answer was ‘just make it half!’ — what all could this be a response to? Please do not use the questions in the book.
Answer:
This could be a response to the following questions:
– How do I share this pizza equally with my friend?
– The story I wrote is too long. What now?
Fill in the Blanks (Class 7 Science Curiosity Chapter 1):
human, blood, interconnected, eat, responsibility, breathe
(i) Science is not just about discovery alone, but also about ___________.
(ii) __________ activities are the cause of environmental damage.
(iii) Scientific ideas are all ___________.
(iv) To grow, we have to __________ and __________.
(v) __________ has to circulate the nutrients from the food all over the body.
Answer:
(i) Science is not just about discovery alone, but also about responsibility.
(ii) Human activities are the cause of environmental damage.
(iii) Scientific ideas are all interconnected.
(iv) To grow, we have to eat and breathe.
(v) Blood has to circulate the nutrients from the food all over the body.
Hope you enjoyed our solutions material on Class 7 Science Curiosity Chapter 1! Click on the links below to access the solutions to the remaining chapters!
Related Links:
Chapter 1 The Ever-Evolving World of Science
Chapter 2 Exploring Substances: Acidic, Basic, and Neutral
Chapter 3 Electricity: Circuits and their Components
Chapter 4 The World of Metals and Non-metals
Chapter 5 Changes Around Us: Physical and Chemical
Chapter 6 Adolescence: A Stage of Growth and Change
Chapter 7 Heat Transfer in Nature
Chapter 8 Measurement of Time and Motion
Chapter 9 Life Processes in Animals
Chapter 10 Life Processes in Plants
Chapter 11 Light: Shadows and Reflections
Chapter 12 Earth, Moon, and the Sun