Solutions To NCERT Class 7 English Honeycomb Unit 6 “Expert Detectives”

Welcome students to an amazing analysis of “Expert Detectives”! Our team of experts in English literature have ensured that you will understand and appreciate the lesson by going over these lucid solutions minutely. All the questions in the book have been answered by our English experts. The answers are reliable, well-written and will greatly improve your vocabulary. Feel free to go through them in detail – we know that they will be of immense value to you.

Comprehension Check

Answer the following question

1. What did Nishad give Mr Nath? Why?

Answer:

Nishad gave Mr Nath a bar of chocolate. He did so because Mr Nath’s thin physique gave the impression that he was starving.

2. What is “strange” about Mr Nath’s Sundays?

Answer: 

The strange thing about Mr Nath’s Sundays is that a tall, fair, stout man wearing spectacles visits him almost every Sunday, and both of them have lunch together.

3. Why did Nishad and Maya get a holiday?

Answer:

 Nishad and Maya got a holiday because of bad weather. There was torrential rain, and the streets of the city were flooded with the downpour.

Working with the text

Answer the following questions.

Question 1. What does Nishad find out about Mr Nath from Ramesh?

Arrange the information as suggested below.

• What he eats

• When he eats

• What he drinks, and when

• How he pays

Answer: 

Nishad finds out the following facts about Mr. Nath from Ramesh:

• He is not very particular about what he eats. He eats meagre meals consisting of two chapattis, dal and a vegetable.

• He eats in the morning and evening.

• He drinks two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon.

• He pays in cash and also gives generous tips to Ramesh.

2Why does Maya think Mr Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?

Answer: 

Maya suspects that Mr Nath is a crook because he keeps to himself and does not have any friends even after spending more than a year at Shankar House. Also, he does not talk to anyone and the other tenants of the house say he is mad, strange and unfriendly. He does not have any visitors except for the spectacled, fair, fat man who visits him on Sundays.

Maya believes that the Sunday visitor is Mr Nath’s accomplice who comes to give him his share of money.

3. Does Nishad agree with Maya about Mr Nath? How does he feel about him?

Answer:

 No, Nishad does not agree with Maya about Mr Nath. He thinks that Mr Nath is a poor and lonely person who is starving. He also believes that Mr Nath is a kind person who, in spite of having very little money to spare, gives generous tips to Ramesh.

Working with language

Question 1. The word ‘tip’ has only three letters but many meanings.

Match the word with its meanings below.

(i) finger tipsbe about to say something
(ii) the tip of your nosemake the boat overturn
(iii) tip the water out of the bucketthe ends of one’s fingers
(iv) have something on the tip of your tongue give a rupee to him, to thank him
(v) tip the boat overempty a bucket by tilting it
(vi) tip him a rupeethe pointed end of your nose
(vii) the tip of the batif you take this advice
(viii) the police were tipped offthe bat lightly touched the ball
(ix) if you take my tipthe end of the bat
(x) the bat tipped the ballthe police were told, or warned

Answer:

(i) finger tipsthe ends of one’s fingers
(ii) the tip of your nosethe pointed end of your nose
(iii) tip the water out of the bucketempty a bucket by tilting it
(iv) have something on the tip of your tongue be about to say something
(v) tip the boat overmake the boat overturn
(vi) tip him a rupeegive a rupee to him, to thank him
(vii) the tip of the batthe end of the bat
(viii) the police were tipped offthe police were told, or warned
(ix) if you take my tipif you take this advice
(x) the bat tipped the ballthe bat lightly touched the ball

2. The words helper, companion, partner, and accomplice have very similar meanings, but each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.

(i) business ____________

(ii) my ____________ on the journey

(iii) I’m mother’s little ____________.

(iv) a faithful ____________ such as a dog

(v) the thief’s ____________

(vi) find a good ____________

(vii) tennis/ golf / bridge ____________

(viii) his ____________ in his criminal activities.

Answer:

 (i) business partner

(ii) my companion on the journey

(iii) I’m mother’s little helper

(iv) a faithful companion such as a dog

(v) the thief’s accomplice

(vi) find a good helper

(vii) tennis/ golf / bridge partner

(viii) his accomplice in his criminal activities

3. Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find at least three other ways in which to use the word

(i) The storm brokecould not speak; was too sad to speak
(ii) daybreakthis kind of weather ended
(iii) His voice is beginning to breakit began or burst into activity
(iv) Her voice broke and she criedthe beginning of daylight
(v) The heat wave brokechanging as he grows up
(vi) broke the bad newsend it by making the workers submit
(vii) break a strikegently told someone the bad news
Find your own expressionGive its meaning here
  
  
  
(i) The storm brokeit began or burst into activity
(ii) daybreakthe beginning of daylight
(iii) His voice is beginning to breakChanging as he grows up
(iv) Her voice broke and she criedcould not speak; was too sad to speak
(v) The heat wave brokethis kind of weather ended
(vi) broke the bad newsgently told someone the bad news
(vii) break a strikeend it by making the workers submit
Find your own expressionGive its meaning here
The car broke down.Stopped working because of a fault
The thieves broke into the house.To enter some place by force, illegally
The murder convict broke out of prison.To escape from confinement

Speaking

Question 1. Play detectives with each other. Find a person in your class (or some other acquaintance) to speak to. Find out the answers to the questions given below. Be careful to ask your questions in a polite and inoffensive way. Do not force the person to answer you. Then allow the person to ask you the same questions.

(i) Name?

(ii) What newspapers or magazines does the person read?

(iii) How long has the person lived at the current address?

(iv) What does she/he do during the day, i.e. the daily routine?

(v) What do neighbours and friends say about the person?

(vi) Who are his/her visitors and what are his/her eating habits? (You can ask a few others about this.)

(vii) What do you think about the person?

Answer:

Transcript of interaction between ‘me’ and ‘Rani’.

Me: Good Morning! I don’t think we have been introduced yet. What’s your name?

Rani: Good Morning to you, too! My name is Ms Sharma, you may call me Rani.

Me: I see you are already reading your newspaper, Rani. Which newspapers and magazines do you enjoy reading?

Rani: I like to read ‘The Times of India’ for their unbiased reporting and I enjoy reading ‘Femina’ which has interesting articles on subjects that I enjoy.

Me: How long have you lived here?

Rani: I have been living at the current address since the pandemic began.

Me: How do you pass your time every day?

Rani: I go to school in the morning and attend my dance lessons after school. In the evenings after completing my homework, I play with my dog and chat with my parents.

Me: Have you met your neighbours? How do they get along with you?

Rani: I have met all my neighbours and get along very well with them; they say that my enthusiasm has livened up the parties of the housing complex.

Me: Do your friends and relatives come to visit you frequently?

Rani: My school friends drop in sometimes on weekends.

Me: What kind of food do you enjoy?

Rani: I am a vegetarian and enjoy all kinds of green vegetables. I am also very fond of sweets.

Transcript of the interaction between Rani and Me:

Rani: Hello! What would you like me to call you?

Me: Hi! I am Rita. Very pleased to meet you.

Rani: Which newspaper do you read for local news?

Me: I read ‘The Telegraph for local news.

Rita: Which magazine do you like to read?

Me: I love reading ‘National Geographic’ which has lovely pictures and interesting articles on geography, archaeology, natural science, and the conservation of historical and natural resources.

Rani: How long have you lived in this locality?

Me: I was born and brought up here.

Rani: How do you spend your time in this quiet locality?

Me: Oh, I keep myself busy! After school hours I work as a volunteer for an NGO which deliver meals to the elderly and infirm. I enjoy interacting with the elderly because they need companionship.

Rani: That is good to know! Maybe I can also join your NGO as a volunteer. Do you know all your neighbours? Are they amiable?

Me: As I told you I was born and brought up here, so all my neighbours know and love me since they have watched me grow up.

Rani: You seem to be very friendly and sociable, do your friends and relatives enjoy visiting you?

Me: My friends and I like to hang out at the community centre to play games and watch movies during weekends, but my relatives drop by very often to bond over a cup of tea. They say that they enjoy interacting with me because I am down to earth and frank.

Rani: What kind of food do you enjoy eating?

Me: I love to try different kinds of snacks and chaats. I also love to gorge on ice cream.

My thoughts about Rani:

She has a friendly disposition and enjoys interacting with people. She is quite popular with her neighbours and her school friends. She has adjusted very well to the neighbourhood. She is a smart girl and can converse intelligently. She is a vegetarian and has a sweet tooth.

Writing

1. Who do you think Mr Nath is? Write a paragraph or two about him.

Answer:

Mr Nath seems to be a reserved person who keeps to himself for his own reasons. His face is permanently scarred with burn marks. Perhaps he is self-conscious about the scars which Maya believes he got in a shootout with the police. His thin physique and gaunt face give the impression that he is mal-nourished, or he may be suffering from some sickness for which he consults the children’s mother. He seems to be lacking an appetite and eats meagre meals consisting of two chapattis, some dal and a vegetable. Perhaps he has to follow dietary restrictions because of his ailment.

He is not liked by the other tenants of Shankar House who say that he is mad, strange and unfriendly. But Ramesh, who serves him his food testifies to his generosity. His only visitor is a spectacled, fair, fat man who has lunch with him on Sundays and entertains him with his endless chatter. The lone visitor could be a relative who calls once a week to ensure that all is well with Mr Nath.

2. What else do you think Nishad and Maya will find out about him? How? Will they ever be friends? Think about these questions and write a paragraph or two to continue the story.

Answer:

 I believe that Nishad and Maya will learn that Mr Nath is a mild-mannered and gentle person whom they have misunderstood. He is suffering from a rare debilitating disease due to which he has become thin and gaunt. His immunity is very low that is why he stays mostly indoors and avoids meeting people. He has to follow a strict diet and avoid exertion of any kind.

They will find out these facts about Mr Nath after questioning their mother who is his attending physician.

It is likely that Nishad who is already sympathetic towards Mr Nath will keep on calling on him and become his friend. Maya who is suspicious of Mr Nath and has convinced herself that he is a criminal will be ashamed of having jumped to the wrong conclusion about him, and regret having doubted his integrity.

3. Conducting a survey

Step I: Study the following questionnaire and discuss the points in small groups.

A Home is a place where  YESNODon’t Know
You feel secure and happy   
You can be alone   
You can keep all your things   
You can bring up a family   
You can bring friends/relatives   
You can make a noise if you want to   
You can do whatever you like   
You are at peace   
You receive and give love   

Step II: Collect information. Contact people in the school/your locality and put these questions to them.

Tick-mark (􀀳) their answers in the relevant column.

Answer:

Two sample responses are provided for your reference:

Response 1

A Home is a place where  YESNODon’t Know
You feel secure and happy  
You can be alone  
You can keep all your things  
You can bring up a family  
You can bring friends/relatives  
You can make a noise if you want to  
You can do whatever you like  
You are at peace  
You receive and give love  

Response 2

A Home is a place where  YESNODon’t Know
You feel secure and happy  
You can be alone  
You can keep all your things  
You can bring up a family  
You can bring friends/relatives  
You can make a noise if you want to  
You can do whatever you like  
You are at peace  
You receive and give love  

Step III: Analyze the results in the group by asking

• How many people think that a home is a place where you feel secure and happy?

Answer:

14 out of 15 people interviewed felt that a home is a place where you feel secure and happy

• How many people think that a home isn’t a place where you feel secure and happy?

Answer:

Only 1 out of 15 people think that a home isn’t a place where you feel secure and happy.

• How many people don’t know about it?

Answer:

Nil

Step IV: Present a brief oral report on the result of your survey. Use phrases such as the following

• Most people think that…

Answer:

Most people think that a home is a place where you give and receive love.

• Few people think that…

Answer:

Few people think that a home is a place where you can keep all your things.

• Hardly anyone thinks that…

Answer:

Hardly anyone thinks that a home is a place where you can make a noise if you want to.

• No one thinks that…

Answer:

No one thinks that a home is a place where you can do whatever you like.

A. Multiple Choice type Questions

Choose the correct option to fill in the blanks:

1. Who is the narrator of the story?

(i) The author Sharada Dwivedi
(ii) Nishad
(iii) Ramesh
(iv) Maya

2. What was Maya aspiring to be?
(i) a writer
(ii) a teacher
(iii) a detective
(iv) None of the above

3. What was Nishad’s first impression of Mr Nath?
(I ) he was a crook
(ii) He was a monster
(iii) he was very poor
(iv) None of the above

4. How did Maya think Mr Nath got his facial scars?
(i) As a result of an accident
(ii) while escaping from a house on fire
(iii) as a result of a police shoot-out
(iv) by falling down the stairs

5. When did Nishad go to his mother’s clinic alone without Maya?
(i) The next day
(ii) on Tuesday
(iii) On the Monday following Mamma’s birthday
(iv) On Sunday

6. Why did Nishad give Mr Nath a chocolate?
(i) because he wanted to be his friend
(ii) because he was convinced that Mr Nath was starving
(iii) because he thought Mr Nath was too poor to buy some
(iv) All of the above

7. Why was Nishad disappointed after meeting Mr Nath?
(i) He couldn’t peep into the trunk in Mr Nath’s room
(ii) Mr Nath did not thank him for the chocolate
(iii) Mr Nath did not invite him in.
(iv) Mr Nath was rude to him

8. Who gave Nishad details of Mr Nath’s food habits?
(i) Mr Mehta
(ii) His mother
(iii) Ramesh
(iv) All of the above

9. What did Maya think of Mr Nath’s visitor?
(i) that he was his friend
(ii) that he was a business partner
(iii) that he was his accomplice
(iv) that he was a relative

10. What made Maya suspect Mr Nath was a crook?
(i) he hadn’t made a single friend although he lived in Shankar house for a year
(ii) He was a nasty bear
(iii) Mr Nath was tipping Ramesh generously which she thought was a bribe to keep quiet about his murky secrets
(iv) all of the above

Answer:

1. (iv) Maya
2.(iii)a detective
3. (iii) he was very poor
4. (iii) as a result of a police shoot-out
5. (iii) On the Monday following Mamma’s birthday
6. (iv) All of the above
7. (iii) Mr Nath did not invite him in.
8. (iii) Ramesh
9. (iii) that he was his accomplice
10. (iv) all of the above


B. Fill in the blanks with suitable words from the box to complete the following sentences:

gauntcloudshiddenflashestrunk
silverstarvingjewelsbrokeroaring

1. He must have lots of money _________somewhere, maybe in that ______in his room. It’s probably full of _________ and gold and ___________and…

2. Seven had been quite upset about Mr Nath’s ______appearance and was sure that he was ______.

3.The monsoons _____ the next day. Dark ______accompanied by bright ____of lightning and _______ rolls of thunder burst with all their fury.

Answer:

1. He must have lots of money hidden somewhere, maybe in that trunk in his room. It’s probably full of silver and gold and jewels and…

2.Seven had been quite upset about Mr Nath’s gaunt appearance and was sure that he was starving.

3.The monsoons broke the next day. Dark clouds accompanied by bright flashes of lightning and roaring rolls of thunder burst with all their fury.

C. Match the words in column A with those in column B

AB
ScarsGirgaum
Nishadalternate name
Mother’s clinicgives a generous tip
aliasMr Nath
Tips wellseventh note on the musical scale

Answer:

AB
ScarsMr Nath
Nishadseventh note on the musical scale
Mother’s clinicGirgaum
aliasalternate name
Tips wellgives a generous tip

D. State whether the following statements are TRUE or FALSE:

1. Mr Nath had scars on his body which made Maya speculate that he had got them during a shoot-out with the police.

2. Maya who considered herself an expert detective made a list of the facts she had gathered to trap Mr Nath.

3. Nishad was also very suspicious of Mr Nath because he was a recluse.

4. Nishad believes that the other residents of Shankar House did not try to befriend Mr Nath.

5. Mr Nath tipped Ramesh generously because he did not want Ramesh to reveal any murky details regarding his past.

Answer:

1.True
2.True
3. False – Nishad was full of sympathy for Mr Nath because he thought his gaunt appearance was due to the fact that he was starving since he was too poor to buy nutritious food.
4. True
5. False – This is not a fact, but it is a figment of Maya’s imagination. There is nothing in the story to suggest that Mr Nath had a murky past.

E.  Very Short Answer type Questions:

1.  Who were the expert detectives that the story is named after?

Answer:

Ten-year-old Maya and her seven-year-old brother Nishad are the expert detectives in the story.

2. From whom do the children collect facts about Mr Nath?

Answer:

The children collect facts about Mr Nath from Mr Mehta, Ramesh and their mother.

3. What was Nishad’s impression about Mr Nath?

Answer:

Nishad thought that Mr Nath was so poor that he could not afford to eat nutritious food.

4. Why did the Nishad think that Mr Nath had no money to buy food?

Answer:

Mr Mehta had told the children that Mr Nath did not work anywhere, so Nishad assumed he had no money.

5. What did Maya think was hidden in the trunk?

Answer:

Maya speculated that the trunk was probably full of silver, gold and jewels.

6. When did Nishad go to meet Mr Nath?

Answer:

Nishad went to meet Mr Nath on the Monday following his mother’s birthday.

7. What did Mr Nath think about Nishad’s second visit?

Answer:

Mr Nath thought that Nishad had come to look for another lost marble.

8. Why did Nishad slip a bar of chocolate into Mr Nath’s hand?

Answer:

Nishad thought that Mr Nath could not afford to eat, so out of kindness he gave him a bar of chocolate.

9. What different opinions about Mr Nath do the siblings have?

Answer:

Maya is certain that Mr Nath is a criminal, while Nishad thinks Mr Nath is too poor to eat properly which accounts for his gaunt appearance.

10. Why was Nishad disappointed after meeting Mr Nath?

Answer:

Nishad was disappointed because Mr Nath did not invite him inside.

11. Who said, “Good for you, Mr Detective, I hope you questioned him properly”? Who is the detective referred to?

Answer:

Maya says these words to her brother. The detective referred to is Nishad, or Seven as Maya calls him.

12. Why does Maya want to sort out the facts learnt during their enquiries?

Answer:

Maya thinks that sorting out the facts systematically like detectives will enable them to trap the crook.

13. How did the siblings spend their unexpected holiday due to inclement weather?

Answer:

Seven lay down on his tummy and read comics, while Maya sorted out the facts learnt about Mr Nath and made a list which would help them trap Mr Nath.

14. What was the children’s opinion about Mr Nath’s name?

Answer:

They suspected that Mr Nath may not be his real name because most crooks have an alias, or an alternative name.

15. Where did Mr Nath live?

Answer:

Mr Nath had been living in Room 10 of Shankar House for more than a year.

16. Why did Maya think that Mr Nath spoke to them?

Answer:

Maya thought that Mr Nath spoke to them because he had to, and since he was being treated by their mother, he had to be polite.

17. What was Nishad’s reaction after Maya read out her list?

Answer:

Nishad felt sorry for Mr Nath because he must be lonely without friends.

18. What was the brilliant thought that occurred to Maya?

Answer:

Maya thought that Mr Nath’s Sunday visitor must be an accomplice who keeps their loot and comes on Sundays to give part of it to Mr Nath for expenses.

19. Why does Maya think Mr Nath tips Ramesh generously?

Answer:

Maya believes that Mr Nath bribes Ramesh by tipping him generously so that Ramesh does not leak out any incriminating information about his past.

20. On what condition would Nishad cooperate with Maya?

Answer:

Nishad said he would cooperate with Maya only if she dropped the idea that he was an escaped crook.

F. Short Answer Type Questions:

 1. What does Maya call Nishad and why?

Answer:

 Maya addreses Nishad  as Seven. Nishad means the seventh note on the Indian music scale, so Maya affectionately calls him Seven.

2. What did Ramesh tell Nishad about Mr Nath?

Answer:

Ramesh gave Nishad detailed information regarding Mr Nath’s diet. Nishad learnt that Mr Nath was not particular about what he ate. Each day he had two simple meals, both consisting of two chapattis, some dal and a vegetable. Ramesh also served him two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon. Mr Nath paid for his meals immediately in cash and tipped Ramesh generously.

3. What was the strange thing that Ramesh told Nishad about Mr Nath’s Sunday routine?

Answer:

The strange thing about Mr Nath was that almost every Sunday, Ramesh had to deliver lunch for two people to Mr Nath’s room. And each time the same visitor was present. The visitor was a tall, fair and stout man who wore spectacles. Unlike the quiet Mr Nath, his visitor was a talkative person.

4. Both Maya and Nishad were curious about Mr Nath. But was there any difference in their attitudes towards Mr Nath?

Answer:

Maya was inquisitive about Mr Nath because she suspected him to be an escaped crook. She fancied that she was an expert detective and wanted to prove her skills by gathering incriminating evidence against him which would help her trap him. So, she interpreted everything she learnt about Mr Nath as suspicious.

On the other hand, Nishad was sympathetic towards Mr Nath, He was moved by his gaunt appearance which he thought was because Mr Nath had no money. The kind-hearted boy was sorry for the lonely man and wanted to become his friend. He interpreted everything he learnt about Mr Nath with compassion and empathy.

5. Why did Nishad get angry?

Answer:

Nishad got angry with Maya because she insisted on twisting all the facts that they gathered about Mr Nath to support her theory that he was a criminal. This angered Nishad who was sympathetic towards Mr Nath. He told Maya that if she persisted in calling him a criminal, he would never discuss anything with her. He added that Mr Nath could not be an evil person if he was so generous with Ramesh.

6. What is the significance of the title “Expert Detectives?”

Answer:

The title of the story suggests that there is a mystery to be unravelled. Maya and Nishad are two young siblings who are bursting with curiosity to solve the mystery surrounding the suspicious Mr Nath. They have undertaken the job of investigating like skilled detectives to find out the truth about the strange Mr Nath who Maya is convinced is an escaped crook. Maya lists all the facts in a report titled “Catching a Crook,” and proudly refers to her brother and herself as “Expert Detectives”. Since the case of Mr Nath is their very first, she is serious about solving it and exposing Mr Nath’s supposed criminal past.

7. What do we learn from the Story “Expert Detectives?”

Answer:

We learn that we must always be kind and compassionate towards people. We should not be swayed by idle, irresponsible and malicious gossip, but use our own judgement to assess a person. Just because someone behaves differently from us does not mean that he is a bad person. We should try to understand if there is any reason for his apparently strange behaviour and show empathy, just like Nishad does towards Mr Nath.

G. Long answer Type Questions

1. What aroused Maya’s suspicions about Mr Nath?

Answer:

Maya suspected that the mysterious Mr Nath was a crook because he kept to himself and did not mingle with the curious neighbours. She thought his scars were the result of a police shoot-out.

Mr Nath did not work or have any ostensible source of income, yet he always had money to pay for his meals from restaurants and tip Ramesh generously. Maya concluded that he must have lots of ill-gotten wealth stashed up somewhere, maybe in his trunk. The reason for his liberal tips was to prevent Ramesh from revealing details of his questionable past.

In Maya’s view the fact that he had been living in Shankar House for a year without making a single friend proved that something was wrong. Maya surmised that he was afraid someone would recognise him and report him to the cops.

He neither received any mail, nor did anyone visit him with the exception of the Sunday visitor who had lunch with Mr Nath and entertained him with his chatter. Maya had a theory about him too. She assumed that he was an accomplice of Mr Nath who held their loot and visited Mr Nath to give him part of it to meet his expenses.

2. Did Nishad agree with Maya about Mr Nath? How did he feel about him?

No, Nishad did not agree with Maya’s opinion of Mr Nath. He was moved by Mr Nath’s gaunt appearance and felt sorry for him because he thought Mr Nath did not have money to buy food. He wanted to find out why Mr Nath was so thin and why he did not have any friends.

He refuted Maya’s theory that Mr Nath got his scars as a result of a police shoot-out citing their mother who said they were clearly burn marks.

Out of concern for the friendless Mr Nath, Nishad went to visit him again and gave him a bar of chocolate because he thought Mr Nath was starving.

He defended Mr Nath against the charge of unfriendliness by saying that maybe no one had tried to make friends with him.

Although Mr Nath was not a man of means and ate frugal meals himself, he was a liberal tipper. So Nishad believed that he was a kind-hearted man. The boy also remembered his mother telling him that Mr Nath was very polite.

Much to Maya’s annoyance, he announced that he would try to befriend Mr Nath and told Maya to stop thinking of him as an escaped crook because it made him angry.

1. What makes educationroundtheworld.com’s NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb, Unit 6 “Expert Detectives” unique?

Our team of competent English experts have crafted these accurate solutions taking into account every detail of the lesson and presenting them in the most easy-to-understand way possible. Every single aspect of the lesson has been explained in a clear and lucid manner. In addition to the questions in the text book, our experts have provided many extra questions and excellent solutions which will help you master this lesson.

Feel free to download the free PDFs of the solutions anytime! There’s plenty more helpful study material and other resources on the way, so keep visiting our website and join our email list to get free access to them!

2. What does Maya call Nishad and why?

Maya addreses Nishad  as Seven. Nishad is the name of the seventh note on the Indian music scale, so Maya affectionately calls him Seven.

3. Both Maya and Nishad were curious about Mr Nath. But was there any difference in their attitudes towards Mr Nath?

Maya was inquisitive about Mr Nath who lived alone and kept to himself. She suspected that he was a crook who was living quietly by himself because he did not want anyone to recognise him and give him away. She fancied that she was an expert detective and wanted to prove her skills by gathering incriminating evidence which would help her trap him. So, she interpreted everything she learnt about Mr Nath as suspicious.

On the other hand, Nishad felt sorry for the friendless Mr Nath. He was moved by his gaunt appearance which he thought was because Mr Nath had no money to buy nutritious food. The kind-hearted boy was sorry for the lonely man and wanted to become his friend. He interpreted everything he learnt about Mr Nath with compassion and empathy.

4. What do we learn from the Story “Expert Detectives?”

We learn a valuable lesson that we must always be kind and sympathetic in our dealings with people. We should not be swayed by baseless rumours or rely on hearsay, but use our own judgement to assess a person. Just because someone behaves differently from us does not mean that he is a bad person. We should try to understand if there is any reason for his strange behaviour and show empathy, just like Nishad does towards Mr Nath.

5. How to use educationroundtheworld.com’s NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb, Unit 6 “Expert Detectives” to do well on the exams?

Our English experts have painstakingly provided many extra questions which are similar to exam questions and are designed to give you sufficient practice.

Go through the solutions before the exam and practice writing out some answers by timing yourself as if you were in an exam situation. This will be good revision for you and is an important step which should not be skipped because practice not only makes perfect, but also boosts your self-confidence. You will be well-equipped to take on any challenge that your examiner may pose! Good luck!

 6. What if I need additional help beyond your solutions?

Need us to coach you and prepare you for your exams? Our expert teachers look forward to teaching eager young students like you and will put in their best efforts to help you succeed. Feel free to contact us with your specific needs anytime and we’ll be happy to help you out! We provide on-demand one-to-one coaching, based on your convenience and your needs – have it completely your way! Book any number of live classes now!

Scroll to Top


Free Demo Class!

CBSE Classes 6-10. First 50 students only!