Solutions to NCERT Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems:

Hello students and welcome to Class 9! We have included excellent solutions to all Chapter 1 textbook exercises and a plethora of carefully designed extra questions right here to help you learn the topic fast. If you understand the problems in this material and practise them on your own, you will be confident as far as this chapter is concerned. We only suggest that you practise the problems on your own while looking at the solutions, for maximum benefit.

1. Is zero a rational number? Can you write it in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0?
Answer:

Yes, zero is a rational number. This is because zero can be written in the form of 0 ÷ any non-zero integer. 0 can be written in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0 as follows: 0/2 = 0 and 0/5 = 0.

2. Find six rational numbers between 3 and 4.
Answer:

Since we want six numbers, we write 3 and 4 as rational numbers with denominator 6 + 1, i.e. 3 = 21/7 and 4 = 28/7.
Therefore, six rational numbers between 3 and 4 are 22/7, 23/7, 24/7, 25/7, 26/7, 27/7.

3. Find five rational numbers between 3/5 and 4/5.
Answer:

Since we want 5 numbers, we multiply numerator and denominator of both fractions with 5 + 1 = 6.
3/5 = (3 × 6)/(5 × 6) = 18/30 and 4/5 = (4 × 6)/(5 × 6) = 24/30
Therefore, five rational numbers between 3/5 and 4/5 are 19/30, 20/30, 21/30, 22/30, 23/30.

4. State whether the following statements are true or false. Give reasons for your answers.
(i) Every natural number is a whole number.
Answer:

The statement is True.
Natural numbers represent all integers starting from 1 to infinity. Whole numbers represent all integers starting from 0 to infinity. The set of whole numbers = set of natural numbers + 0. Therefore, every natural number is a whole number.

(ii) Every integer is a whole number.
Answer:
The statement is False. Integers can be both positive and negative, whereas whole numbers only include 0 and positive integers. Negative integers are not whole numbers.

(iii) Every rational number is a whole number.
Answer:
The statement is False. Rational numbers can be written in the form p/q, where p and q are integers and q ≠ 0. Whole numbers represent all integers starting from 0 to infinity. Examples of rational numbers are 7/8, (-11)/4, 2/3, 6/7 , which are not whole numbers.

1. State whether the following statements are true or false. Justify your answers.

(i) Every irrational number is a real number.
Answer:

The statement is True. Real numbers comprise all rational numbers + all irrational numbers. Therefore, every irrational number is a real number. For example, √5 is an irrational number which is also a real number.

(ii) Every point on the number line is of the form √m, where m is a natural number.
Answer:

The statement is False. For example, the number √(1/2) lies on the number line, but m = 1/2 which is not a natural number.

(iii) Every real number is an irrational number.
Answer:

The statement is False. Real numbers include all rational numbers and all irrational numbers.

2. Are the square roots of all positive integers irrational? If not, give an example of the square root of a number that is a rational number.
Answer:

No, square roots of all positive integers are not irrational, they can be rational as well. An example of the square root of a number that is a rational number is √4 = 2. Here 2 is a rational number because it can be written as 2 = 2/1.

3. Show how √5 can be represented on the number line.
Answer:

√5 can be represented on the number line by following the given procedure:
Step 1: Take AB of length 2 units on the number line.
Step 2: At B construct a perpendicular BC of length 1 unit.
Step 3: Join AC to form right-angled triangle ABC.
Step 4: Using Pythagoras theorem we get, AB2 + BC2 = AC2 or 22 + 12 = AC2 or AC2 = 5 or AC = √5.
Step 5: Using a compass with centre A and radius AC, draw an arc which intersects the number line. This point of intersection is at a distance √5 from O.

√5 represented on the number line.

4. Classroom activity (Constructing the ‘square root spiral’) : Take a large sheet of paper and construct the ‘square root spiral’ in the following fashion. Start with a point O and draw a line segment OP1 of unit length. Draw a line segment P1 P2 perpendicular to OP1 of unit length (see Fig. 1.9). Now draw a line segment P2 P3 perpendicular to OP2 . Then draw a line segment P3 P4 perpendicular to OP3 . Continuing in this manner, you can get the line segment Pn–1Pn by drawing a line segment of unit length perpendicular to OPn–1. In this manner, you will have created the points P2 , P3 ,…., Pn ,… ., and joined them to create a beautiful spiral depicting 2, 3, 4, …

Answer:

Step 1: Take a point O and draw a horizontal line segment OP1 of unit length.

Step 2: Now draw a line segment P1P2 perpendicular to OP1 of unit length.

Step 3: Join OP2. OP2 = √(12+ 12 ) = √2.

Step 4: Now draw a line segment P2 P3 perpendicular to OP2 of unit length.

Step 5: Join OP3. OP3 = √((√2)2+ 12 ) = √3.

Similarly, continue the process until you get the beautiful spiral shown below:

The square root spiral is shown.

1. Write the following in decimal form and say what kind of decimal expansion each has:
(i) 36/100
(ii) 1/11
(iii) 4 1/8
(iv) 3/13
(v) 2/11
(vi) 329/400

Answers:

(i) 36/100

36/100 = 0.36
The decimal expansion is terminating.

(ii) 1/11

Conversion of fraction 1/11 to decimal form is shown by division.

1/11 =
So, the decimal expansion is non-terminating and recurring.

(iii) 4 1/8

4 1/8 = 33/8

Conversion of fraction 33/8 to decimal form is shown by division.

33/8 = 4.125
The decimal expansion is terminating.

(iv) 3/13

Conversion of fraction 3/13 to decimal form by division.

$latex \frac{3}{13}=0.\overline{230769}$

(v) 2/11

Conversion of fraction 2/11 to decimal by division method.

2/11 =

(vi) 329/400

Conversion of fraction 329/400 into decimal form by long division method.

329/400 = 0.8225
The decimal is terminating.

Summary:
The decimal expansions of (i) 36/100 , (iii) 41/8 and (vi) 329/400 are terminating and the decimal expansions of (ii) 1/11 , (iv) 3/13 and (v) 2/11 are non-terminating recurring.

2. You know that 1/7 = . Can you predict what the decimal expansions of 2/7, 3/7, 4/7, 5/7, 6/7 are, without actually doing the long division? If so, how?
[Hint: Study the remainders while finding the value of 1/7 carefully.]

Answer:

Convserion of fraction 1/7 into decimal by long division method.

(i) 2/7
We get 2 as the remainder after the second step in the long division.
Hence, the quotient will start from after the second decimal place = 0.285714.
Therefore,

$latex \frac{2}{7}=0.\overline{285714}$

(ii) 3/7
We get 3 as the remainder after the first step in the long division.
Hence, the quotient will start from after the first decimal place = 0.428571.
Therefore,

$latex \frac{3}{7}=0.\overline{428571}$

(iii) 4/7
We get 4 as the remainder after the fourth step in the long division.
Hence, the quotient will start from after the fourth decimal place = 0.571428.
Therefore,

$latex \frac{4}{7}=0.\overline{571428}$

(iv) 5/7
We get 5 as the remainder after the fifth step in the long division.
Hence, the quotient will start from after the fifth decimal place = 0.714285.
Therefore,

$latex \frac{5}{7}=0.\overline{714285}$

(v) 6/7
We get 6 as the remainder after the third step in the long division.
Hence, the quotient will start from after the third decimal place = 0.857142.
Therefore,

$latex \frac{6}{7}=0.\overline{857142}$

3. Express the following in the form p/q , where p and q are integers and q ≠ 0.

(i) $latex 0.\overline{6}$

(ii) $latex 0.4\overline{7}$

(iii) $latex 0.\overline{001}$

Answers:

(i) $latex 0.\overline{6}$= 0.6666…

Let x = 0.6666…
10x = 10 × 0.6666…
or 10x = 6.666…
We observe,
10x = 6 + x
or, 10x – x = 6
or, 9x = 6
or, x = 6/9
or, x = 2/3
Therefore,

$latex 0.\overline{6}$ = 2/3 (Answer)

(ii) $latex 0.4\overline{7}$
$latex 0.4\overline{7}$ = 0.4777…

= 4/10 + 0.777/10
Let x = 0.777…
10x = 10 × 0.777… = 7.77…
We observe,
10x = x + 7
or, 9x = 7
or, x = 7/9
Therefore, 0.777… = 7/9.

$latex 0.4\overline{7}$ = 0.4777… = 4/10 + 1/10 × 7/9 = 4/10 + 7/90 = 36/90 + 7/90 = 43/90

$latex 0.4\overline{7}$ = 43/90 (Answer)

(iii) $latex 0.\overline{001}$
$latex 0.\overline{001}$ = 0.001001…

Let x = 0.001001…
1000x = 1000 × 0.001001… = 1.001…
We observe,
1000x = 1 + x
or, 999x = 1
or, x = 1/999
Therefore,

$latex 0.\overline{001}$ = 1/999 (Answer)

4. Express 0.99999…. in the form p/q . Are you surprised by your answer? With your teacher and classmates discuss why the answer makes sense.
Answer:

Let x = 0.9999…
10x = 10 × 0.9999… = 9.999…
10x = 9 + x
or, 9x = 9
or, x = 1
0.99999…. is almost equal to 1. Hence, the answer makes sense.

5. What can the maximum number of digits be in the repeating block of digits in the decimal expansion of 1/17 ? Perform the division to check your answer.
Answer:

The division is shown below:

We stop the division when the remainder is 1.

Therefore,

$latex \frac{1}{17}=0.\overline{0588235294117647}$

6. Look at several examples of rational numbers in the form p/q (q ≠ 0), where p and q are integers with no common factors other than 1 and having terminating decimal representations (expansions). Can you guess what property q must satisfy?
Answer:

Let us look at examples of rational numbers whose decimal expansions are terminating.
3/16 = 0.1875
7/10 = 0.7
8/25 = 0.32
33/100 = 0.33
Let us examine the denominators of the above numbers.
16 = 2 × 2 × 2 × 2
10 = 2 × 5
25 = 5 × 5
100 = 2 × 2 × 5 × 5
As you can see, the denominators are multiples of 2 or multiples of 5 or both, for the decimal representation to be terminating.
Summary: The property q must satisfy for the rational number to have terminating decimal representations (expansions) is that it must be a multiple of 2 or multiple of 5 or both.

7. Write three numbers whose decimal expansions are non-terminating non-recurring.
Answer:

√2 = 1.4142135
√17 = 4.1231056
√29 = 5.3851648

8. Find three different irrational numbers between the rational numbers 5/7 and 9/11.
Answer:

Fraction 5/7 converted into decimal form by long division.

$latex \frac{5}{7}=0.\overline{714285}$

Fraction 9/11 converted into decimal form by long division.

$latex \frac{9}{11}=0.\overline{81}$

three different irrational numbers between the rational numbers 5/7 and 9/11 are:

(i) 0.722627362783
(ii) 0.75839037847
(iii) 0.80103029403

Summary: Three different irrational numbers between the rational numbers 5/7 and 9/11 are (i) 0.722627362783, (ii) 0.75839037847, (iii) 0.80103029403.

9. Classify the following numbers as rational or irrational:

(i) √23
(ii) √225
(iii) 0.3796
(iv) 7.478478
(v) 1.101001000100001…

Answers:

(i) √23

√23 = √23/1
Since √23 is not an integer, the number cannot be expressed in the form p/q (q ≠ 0), where p and q are integers. Hence, √23 is an irrational number.

(ii) √225

√225 = 15 = 15/1 = p/q where p and q are both integers and q ≠ 0. Therefore, √225 is a rational number.

(iii) 0.3796

0.3796 is a terminating decimal number therefore can be expressed as a rational number.

(iv) 7.478478

7.478478 is a terminating decimal number therefore can be expressed as a rational number.

(v) 1.101001000100001…

1.101001000100001… is a non-terminating non-recurring number and is therefore, an irrational number.

Summary: (ii) √225, (iii) 0.3796, (iv) 7.478478 are rational numbers and (i) √23 and (v) 1.101001000100001… are irrational numbers.


1. Classify the following numbers as rational or irrational:

(i) 2 – √5
(ii) (3 + √23) – √23
(iii) (2√7)/(7√7)
(iv) 1/√2
(v) 2π

Answers:

(i) 2 – √5

2 is a rational number and √5 is irrational.
The difference of a rational number and an irrational number is always irrational.
Therefore, 2 – √5 is irrational.

(ii) (3 + √23) – √23

3 + √23) – √23
= 3 = 3/1 which is in the form p/q where p and q are both integers and q ≠ 0. Hence, (3 + √23) – √23 is a rational number.

(iii) (2√7)/(7√7)

(2√7)/(7√7)
= 2/7 ÷ √7/√7
= 2/7 ÷ 1
= 2/7 which is in the form p/q where p and q are both integers and q ≠ 0. Hence, (2√7)/(7√7) is a rational number.

(iv) 1/√2

1/√2 = (1√2)/(√2 √2) = √2/2
Here √2 is an irrational number and 2 is a rational number. Hence, the quotient will be an irrational number.

(v) 2π

2π = 2 × 3.14….

Here 2 is a rational number and 3.14…. is an irrational number. Therefore, the product of the two is an irrational number.
Summary: (ii) (3 + √23) – √23, (iii) (2√7)/(7√7) are rational numbers and (i) 2 – √5 , (iv) 1/√2 and (v) 2π are irrational numbers.

2. Simplify each of the following expressions:

(i) (3 + √3)(2 + √2)
(ii) (3 + √3)(3 – √3)
(iii) (√5 + √2)2
(iv) (√5 – √2) (√5 + √2)

Answers:

(i) (3 + √3)(2 + √2)

= 3 × 2 + 3 × √2 + √3 × 2 + √3 × √2
= 6 + 3√2 + 2√3 + √6 (Answer)

(ii) (3 + √3)(3 – √3)
= (3)2 – (√3)2
= 9 – 3
= 6 (Answer)

(iii) (√5 + √2)2
= (√5)2 + 2 × √5 × √2 + (√2)2
= 5 + 2√10 + 2
= 7 + 2√10 (Answer)

(iv) (√5 – √2) (√5 + √2)
= (√5)2 – (√2)2
= 5 – 2
= 3 (Answer)

Summary: The simplified value of (i) (3 + √3)(2 + √2) is 6 + 3√2 + 2√3 + √6, that of (ii) (3 + √3)(3 – √3) is 6, that of (iii) (√5 + √2)2 is 7 + 2√10 and that of (iv) (√5 – √2) (√5 + √2) is 3.

3. Recall, π is defined as the ratio of the circumference (say c) of a circle to its diameter (say d). That is, π = c/d. This seems to contradict the fact that π is irrational. How will you resolve this contradiction?
Answer:

There is no contradiction. When a length is measured with a scale or any other device, an approximate rational value is obtained. So, we may not realise that c or d is irrational.

4. Represent (√(9.3)) on the number line.
Answer:

To represent (√9.3) on the number line we follow the below steps:
Step 1: Mark AB = 9.3 units on a horizontal line.
Step 2: From B mark a distance of 1 unit and mark the new point as C. Mark the mid-point of AC as O.
Step 3: Draw a semicircle with centre O and radius OC.
Step 4: At B draw a perpendicular cutting the semicircle at D. BD = √9.3.

First part of the construction is shown.

Step 5: Draw an arc with centre B and radius BD which cuts the number line at E. E represents √9.3.

The second part of the construction showing √9.3 represented on the number line.

5. Rationalize the denominators of the following:

(i) 1/√7 (ii) 1/(√7-√6 )

(iii) 1/(√5 + √2 ) (iv) 1/(√7-2 )

Answers:

(i) 1/√7

1/√7
= 1/√7 × √7/√7 (Multiplying and dividing 1/√7 by √7)
= √7/7

(ii) 1/(√7-√6 )

Multiply and divide 1/(√7-√6 ) by √7 + √6 we get:
1/(√7-√6 )
= 1/(√7-√6 ) × (√7 + √6)/(√7 + √6)
= (√7 + √6)/((√7-√6)(√7 + √6))
= (√7 + √6)/((√7)^2- (√6)^2 ) [Since (a + b)(a – b) = a2 – b2]
= (√7 + √6)/(7-6)
= √7 + √6

(iii) 1/(√5 + √2 )

Multiply and divide 1/(√5 + √2 ) by √5 – √2 we get:
1/(√5 + √2 )
= 1/(√5 + √2 ) × (√5 – √2)/(√5 – √2)
= (√5- √2)/((√5)^2- (√2)^2 ) [Since (a + b)(a – b) = a2 – b2]
= (√5- √2)/(5 – 2)
= (√5- √2)/3

(iv) 1/(√7-2 )

Multiply and divide 1/(√7- 2 ) by √7 + 2 we get:
1/(√7-2 )
= 1/(√7-2 ) × (√7 + 2)/(√7 + 2)
= (√7 + 2)/((√7)^2- (2)^2 ) [Since (a + b)(a – b) = a2 – b2]
= (√7 + 2)/(7 – 4)
= (√7 + 2)/( 3)
Summary: The rationalized expression of (i) 1/√7 is √7/7 , that of (ii) 1/(√7-√6 ) is √7 + √6, that of (iii) 1/(√5 + √2 ) is (√5- √2)/3 and that of (iv) 1/(√7-2 ) is (√7 + 2)/( 3) .

1. Find:
(i) 641/2
(ii) 321/5
(iii) 1251/3

Answers:

(i) 641/2

641/2
= (82)1/2
= 82 × 1/2[Using (ap )q = apq]
= 81
= 8 (Answer)

(ii) 321/5

321/5
= (25)1/5
= 25 × 1/5 [Using (ap )q = apq]
= 21
= 2(Answer)

(iii) 1251/3

1251/3
= (53)1/3
= 53 × 1/3 [Using (ap )q = apq]
= 51
= 5 (Answer)

Summary: The value of (i) 641/2 = 8, the value of (ii) 321/5 = 2 and the value of (iii) 1251/3 = 5.

2. Find:

(i) 93/2
(ii) 322/5
(iii) 163/4
(iv) 125-1/3

Answer:

(i) 93/2

93/2
=(32)3/2
= 32 × 3/2 [Using (ap )q = apq]
= 33
= 27 (Answer)

(ii) 322/5

322/5
= (25)2/5
= 25 × 2/5[Using (ap )q = apq]
= 22
= 4 (Answer)

(iii) 163/4

163/4
=(24)3/4
= 24 × 3/4[Using (ap )q = apq]
= 23
= 8 (Answer)

(iv) 125-1/3

125-1/3
= (53)-1/3
= 53 × -1/3[Using (ap )q = apq]
= 5-1
= 1/5 (Answer)

Summary: The value of (i) 93/2 = 27, the value of (ii) 322/5 = 4, the value of (iii) 163/4 = 8 and the value of (iv) 125-1/3 = 1/5.

3. Simplify:

(i) 22/3 × 21/5
(ii) (1/33)7
(iii) (11)1/2/(11)1/4
(iv) 71/2 . 81/2

Answers:

(i) 22/3 × 21/5

22/3 × 21/5
= 22/3 + 1/5 (Since ap.aq = ap + q)
= 213/15

(ii) (1/33)7

(1/33)7
= (3-3)7 [1/an = a-n]
= 3-3 × 7 [Using (ap )q = apq]
= 3-21

(iii) (11)1/2/(11)1/4

(11)1/2/(11)1/4
= (11)1/2 – 1/4 [Since ap/aq = ap – q ]
= (11)1/4

(iv) 71/2 . 81/2

71/2 . 81/2
= (7 × 8)1/2 [Since apbp = (ab)p]
= 561/2

(A) Multiple Choice Questions (MCQ):

1. A real number is:

(A) The set of all rational numbers
(B) The set of all irrational numbers
(C) The set of all rational and irrational numbers
(D) Either rational or irrational

Answer: (c) The set of all rational and irrational numbers

2. How many irrational numbers between 5 and 6?

(A) None
(B) One
(C) Many but finite
(D) Infinite

Answer: (d) Infinite

3. If r is rational and s is irrational then:

(A) r + s is irrational and r/s is rational
(B) r + s is rational and r/s is irrational
(C) r + s and r/s are both rational
(D) r + s and r/s are both irrational

Answer: (D) r + s and r/s are both irrational

4. The decimal expansion of 1/3 is:

(A) Terminating
(B) Non-terminating
(C) Non-terminating recurring
(D) Non-terminating non-recurring

Answer: (C) Non-terminating recurring

1/3 = 0.3333… = 0.3 ̅ , which is non-terminating recurring.

5. The value of 6.999…in the form p/q , where p and q are integers and q ≠ 0, is:

(A) (6.9)/10
(B) (6.999)/1000
(C) 7
(D) 1/6

Answer: (C) 7

x = 6.999…
10x = 10 × 6.999…
or, 10x = 69.99…
We observe,
10x = 63 + x
or, 9x = 63
or, x = 63/9 = 7

6. 5√3 – √3 + 6√3
(A) 10√3
(B) 6√3
(C) -√3
(D) 3√3

Answer: (A) 10√3

5√3 – √3 + 6√3
= √3(5 – 1 + 6)
= √3(10)
= 10√3

7. √3 × √9 is equal to:

(A) 3√3
(B) 3
(C) √3
(D) √21

Answer: (A) 3√3

√3 × √9
= √3 × 3
= 3√3

8. Value of 729-1/4:

(A) 1/(3√3)
(B) 1/27
(C) 1/√3
(D) 3-2

Answer: (A) 1/(3√3)

729-1/4
= (272)-1/4
= (27)2 × -1/4 [Using (ap )q = apq]
= (27)-1/2
= (3 × 32)-1/2
= (3)-1/2 × (32)-1/2 [Since (ab)p = apbp]
= (3)-1/2 × (3)2 ×-1/2 [Using (ap )q = apq]
= (3)-1/2 × (3)-1
= 1/(3)1/2 × 1/3
= 1/√3 × 1/3
= 1/(3√3)

9. Which of the following is equal to 1:

(A) (√9 + √8)( √9 – √8)
(B) √2
(C) √2 – 1
(D) 1/√2

Answer: (A) (√9 + √8)( √9 – √8)

(√9 + √8)( √9 – √8)
= (√9)2 – (√8)2
= 9 – 8
= 1

10. Find the value of: (√2 + √3)2(√2 – √3)2

(A) √2 + √3
(B) 1
(C) √2 – √3
(D) – 1

Answer: (B) 1

(√2 + √3)2(√2 – √3)2
= (√2 + √3) (√2 – √3)(√2 + √3) (√2 – √3)
= [(√2)2 – (√3)2] [(√2)2 – (√3)2]
= (2 – 3)(2 – 3)
= (-1) × (-1)
= 1


(B) Short Answer Type Questions:

1. Square root of a prime number is always irrational. True/False? Explain with examples.
Answer:

Let us take the prime numbers 2, 3, 11, 17.
√2 = 1.414…
√3 = 1.732…
√11 = 3.3166…
√17 = 4.1231…
The decimal expansions of the square roots of these numbers are non-terminating non-recurring. Therefore, they are irrational.

2. Give a non-terminating repeating rational number between 1.5 and 1.7.
Answer:

is a non-terminating repeating rational number between 1.5 and 1.7.

3. Give an irrational number between 0 and 0.1.
Answer:

0.012328392… is an irrational number between 0 and 0.1.

4. Write 12 in the form of (√a + √b)2.
Answer:

12 = 3 + 2.3 + 3
= (√3)2 + 2. √3 √3 + (√3)2
= (√3 + √3)2 [Since a + 2√ab + b = (√a + √b)2]

5. Simplify the following:

(i) √20 + 3√5 – √80

(ii) (3 + √5)(3 – √5)

Answer:

(i) √20 + 3√5 – √80

= √(2 ×2 ×5) + 3√5 – √(2 ×2 ×2 ×2×5)
= 2√5 + 3√5 – 2 × 2√5
= 2√5 + 3√5 – 4√5
= √5

(ii) (3 + √5)(3 – √5)

= (3)2 – (√5)2
= 9 – 5
= 4

6. Rationalise the following:

(i) (10√2)/√5

(ii) (√2 + 1)/(√2 -1 )

Answer:

(i) (10√2)/√5

(10√2)/√5
= (10√2 × √5 )/(√5 × √5)
= (10√10 )/5
= 2√10

(ii) (√2 + 1)/(√2 -1 )

= ((√2 + 1) × (√2+1) )/((√2 -1) × (√2+1) )
= (√2 + 1)2/((√2)2– 1 2)
= (2 + 2√2 + 1)/(2-1)
= 3 + 2√2

7. If (√2)3(√3)4 = 6a√2, find the value of a.
Answer:

(√2)3(√3)4 = 6a√2
or, √2 × √2 × √2 × √3 × √3 × √3 × √3 = 6a√2
or, 2√2 × 9 = 6a√2
or, 18√2 = 6a√2
or, a = (18√2 )/(6√2)
or, a = 3

8. Find the value of:

(i) √(√81-5)

(ii) √6/√2 – √12/2 + 4√3

Answer:

(i) √(√81-5)

= √(√(92)-5)
= √((92)1/2-5)
= √(92 × 1/2-5)
= √(9-5)
= √4
= 2

(ii) √6/√2 – √12/2 + 4√3

= (√3×√2)/√2 – (√4×√3)/2 + 4√3
= √3 – (2×√3)/2 + 4√3
= √3 – √3 + 4√3
= 4√3

9. Find the value of: √(√(8+√64) )
Answer:

√(√(8+√64) )
= √(√(8+√(82 )) )
= √(√(8+8))
= √(√16)
= √4
= 2

10. Simplify: (2√12 + 4√8 + 3√12)/(2√(3 )+ 4√2 + 3√3)
Answer:

(2√12 + 4√8 + 3√12)/(2√(3 )+ 4√2 + 3√3)
= (2√4 × √3 + 4√4 × √2 + 3√4 × √3)/(2√(3 )+ 4√2 + 3√3)
= (2 × 2 × √3 + 4 × 2 × √2 + 3 × 2 × √3)/(2√(3 )+ 4√2 + 3√3)
= (4√3 + 8√2 + 6√3)/(2√(3 )+ 4√2 + 3√3)
= 2(2√3 + 4√2 + 3√(3))/(2√(3 )+ 4√2 + 3√3)
= 2

11. If (1/3-7)-7= (1/3)a, find the value of a.
Answer:

(1/3-7)-7= (1/3)a
or, (37)-7 = (1/3)a(Since 1/an = a-n)
or, 3-49 = (1/3)a [Using (ap )q = apq]
or, (1/3)49 = (1/3)a(Since a-n = 1/an )
or, (1/3)49= (1/3)a[Since ap/bp = (a/b)p]
or, a = 49

12. Which of the following numbers are rational and which are irrational:

(i) 0.121212…
(ii) 0.0112
(iii) 0.0123123123…
(iv) 0.12356284…

Answer:

(i) 0.121212…

This number is non-terminating repeating and hence is rational.

(ii) 0.0112

This number is terminating and hence is rational.

(iii) 0.0123123123…

This number is non-terminating repeating and hence is rational.

(iv) 0.12356284…

This number is non-terminating non-repeating and hence is irrational.

13. Find whether the following numbers are rational or irrational:

(i) √8 – 1

(ii) √9 – √4

Answer:

(i) √8 – 1

= 2√2 – 1
Here 2 is rational and √2 = 1.4142… is irrational.
When we multiply a rational number and an irrational number, the product is irrational.
Therefore,
2√2 is irrational.
When you subtract a rational number from an irrational number the result is irrational.
Therefore,
2√2 – 1 is an irrational number or √8 – 1 is irrational.

(ii) √9 – √4

= 3 – 2
= 1 which is a rational number because it can be expressed in the form p/q where q≠0.
Therefore, √9 – √4 is rational.

14. Give a rational number and an irrational number, with the irrational number being greater than the rational number between 1.5 and 1.6

Answer: The rational number can be 1.55 and the irrational number can be 1.5673892….


(C) Long Answer Type Questions:

1. x = (√2 – 1)/(√2 + 1) and y = (√2 + 1)/(√2 – 1), then find the value of x2 + y2.

Answer:

x – y = (√2 – 1)/(√2 + 1) – (√2 + 1)/(√2 – 1)
= ((√2 – 1)2– (√2 + 1)2)/((√2 + 1)(√2 – 1))
= (2 – 2√2 + 1 – 2 – 2√(2 )- 1)/((√2)2– 1)
= (- 4√2)/(2-1)
= – 4√2
xy = (√2 – 1)/(√2 + 1) × (√2 + 1)/(√2 – 1) = 1
Therefore, x2 + y2 = (x – y)2 + 2xy = (-4√2)2 + 2.1 = 32 + 2 = 34.

2. Express in the form p/q where q≠0.

Answer:

$latex x=0.\overline{7}$=0.7777…

10x = 7.777
Now, 10x – x = 7
or, 9x = 7
or, x = 7/9

$latex y=0.\overline{8}$=0.8888…

10y = 8.888
Now,
10y – y = 8
or, 9y = 8
or, y = 8/9

Therefore,

= 7/9 + 8/9
= 15/9
= 5/3 (Expressed in the form p/q where q≠0.)

3. Simplify:

(i) (64)-2/3/(343)-1/3

Answer:

(64)-2/3
= (43 )-2/3
= 43 × (-2)/3
= 4-2
= 1/16

(343)-1/3
= (73)-1/3
= 73 × (-1)/3
= 7-1
= 1/7

(64)-2/3/(343)-1/3

= 1/16 ÷ 1/7
= 1/16 × 7/1
= 7/16 (Answer)

(D) Fill in the Blanks:

(a) Between any two rational numbers there lies ________ irrational numbers.

(b) The number 0 is an example of a ________ number on the number line.

(c) An ________number cannot be expressed as a ratio of two integers.

(d) The decimal representation of the rational number 1/7 is ____________ repeating.

(e) The square of an irrational number is _________.

Answers:

(a) Between any two rational numbers there lies infinite irrational numbers.

(b) The number 0 is an example of a whole number on the number line.

(c) An irrational number cannot be expressed as a ratio of two integers.

(d) The decimal representation of the rational number 1/7 is non-terminating repeating.

(e) The square of an irrational number is irrational.


++++++++++++++

1. What makes educationroundtheworld.com’s NCERT Solutions for Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems unique?

We have designed these solutions and extra material to help clear your concepts on Number Systems. The problems are designed in a manner that will teach you all the required problem-solving techniques for this chapter. You should see similar problems in your exams.

The PDF version of the solutions is also available for download anytime for free! If you like our study materials and want more from us, please keep visiting our website and subscribe to our email list! We will send you all the latest resources and exclusive offers straight to your inbox.

2. What are the main topics/concepts covered NCERT Solutions for Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems?

The following topics are covered:
1.1 – Introduction
1.2 – Irrational Numbers
1.3 – Real Numbers and their Decimal Expansions
1.4 – Operations on Real Numbers
1.5 – Laws of Exponents for Real Numbers

3. How many problems are there in the exercises for NCERT Solutions for Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems?

Here are the number of problems for the chapter:
Exercise 1.1 – 4 Problems
Exercise 1.2 – 4 Problems
Exercise 1.3 – 9 Problems
Exercise 1.4 – 5 Problems
Exercise 1.5 – 3 Problems

4. Are educationroundtheworld.com’s NCERT Solutions for Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems available in PDF?

Yes indeed! You can download the PDF version of educationroundtheworld.com’s NCERT Solutions for Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems anytime! The self-designed extra problems are also included in the PDF version! Please look towards the top of the page to find the button to download the document!


5. What are the important parts of this chapter and how to use educationroundtheworld.com’s NCERT Solutions for NCERT Solutions for Class 9 Mathematics Chapter 1 Number Systems to do well on the exams?

Start by understanding the difference between rational, irrational and real numbers and their properties. Know how to represent any real number on the number line (geometrically). The aforementioned and remaining topics for this chapter require practise to master, so practise the solutions and extra materials on this topic well.

Do you need additional help? Our expert teachers are here for you. Feel free to reach out to us anytime and let us help you out!

6. What if I need additional help beyond your solutions?

We have excellent teachers on staff who love to teach and counsel bright young students like yourselves to help you reach your maximum potential. If that sounds good to you, let us assign you a friendly teacher-mentor! We provide expert one-on-one coaching and mentoring to you depending on your convenience and needs – have it completely your way! Book an appointment now!

Scroll to Top


Free Demo Class!

CBSE Classes 6-10. First 50 students only!